Tävlingen där Sören & Anders tillsammans med Barnens Bibliotek bjöd in sina läsare att sätta titeln och bidra till handlingen i nästa Sune-bok är avgjord. 14-åriga Jenny Bågenstål tog hem segern i konkurrens med 1500 skrivsugna barn från hela landet och överraskades med buller och bång på sin skola i Vällingby i fredags.

Jenny Bågenstål från Vällingby tog hem segern!

Inför sin kommande Sune-bok har Sören och Anders låtit sina unga läsare komma med förslag på namn och innehåll. Tävlingen har genomförts i samarbete med Barnens Bibliotek och ingick i årets Barnbokskatalog.Det vinnande bidraget blev Sune i Ullared och pappa Rudolf åker alltså tillsammans med sin familj till shoppingparadiset i nästa Sunebok.

Sören och Anders hade ett tufft, men roligt jobb att välja ut en vinnare bland alla fantastiska bidrag. Några starka teman som återkom bland barnens förslag var kärlek och tjejtjuseri, halloween och påsk, ridskolor och hästar, fotboll och resor till allt från Kolmården till Dubai.

Vinnaren i Sune-tävlingen!

Jenny Bågenstål från Vällingby tog hem segern!

– Det har varit otroligt roligt att läsa alla bidragen! Flera av dem var SUPERBRA! Vi har fått uppslag till böcker flera år framåt, skrattar Sören Olsson.

– Ja, och Jennys förslag är genialt! Vi hoppas att fler barn hittar lusten till läsning genom att placera världens klantigaste pappa och hans familj i ett folkligt turistmål som besöks av nästan fem miljoner människor varje år, och som är omgärdat av mängder av snackisar och lustiga shoppinghistorier, fortsätter Anders Jacobsson. Vi såg genast komiska situationer framför oss där till exempel pappa Rudolf plötsligt får shoppingbegär och handlar trettiosex par jeans.

Jenny själv var helt ovetandes om att hon vunnit skrivartävlingen tills Anders överraskade henne inför hela skolan med blommor och diplom.

– Det här känns jättestort! Jag och min familj var i Ullared i somras och jag har följt tv-serien. När jag såg tävlingen i Barnbokskatalogen i oktober blev jag sugen på att delta och tänkte att det hade varit kul med familjen Andersson där. De skulle passa in bland alla konstiga människor, säger hon med ett skratt.

Den färdiga boken släpps på Bok & Bibliotek i Göteborg den 24-27 september i år.

Bakgrund till tävlingen

Sunes skapare – författarduon och bokjuryambassadörerna Sören och Anders – firade 30-årsjubileum i december 2014. För att fira detta och för att inspirera barn att skriva och läsa lät de sina unga läsare komma med förslag på namn och innehåll till nästa Sunebok i en tävling. Tävlingen genomfördes i samarbete med Barnens Bibliotek och ingick i årets Barnbokskatalog. Barnbokskatalogen är en resurs i det läsfrämjande arbetet och produceras av Barnens bibliotek/Kultur i Väst på uppdrag av Statens Kulturråd. Den är gratis och sprids i 400 000 exemplar till barn och unga bland annat via bibliotek, skolor och bokhandlare. Författarduon lanserade i samband med tävlingen också en skrivarverkstad med sina bästa skrivtips och skrivövningar på Barnens Biblioteks hemsida.