Bert Ljung

Bert Ljung här. Detta är min egen sida på nätet. Här kan du läsa om världens bästa kille. Hans namn börjar på B och slutar på ert. Resten får ni gissa.

Lär känna Bert, hans familj och vänner

Död åt den som tjyvläser denna dagbok. Må han brinna i fasans eld i all evighet . . . eller i varje fall en liten stund.

Bert

Naturligtvis skulle jag aldrig erkänna att jag tycker om att gå i skolan och glo på tjejer. Sånt erkänner bara töntar och kåtbockar. Jag är ingen tönt.

Lill-Erik

Lill-Erik är livrädd för baciller och sjukdomar. Han är en ganska klen person och spelar trummor i Heman Hunters. Det går sådär.

Åke

Åke är maskintresserad. Han tror att han ska bli vetenskapsman i framtiden. Man behöver bra betyg då. Han ska uppfinna bra betyg, säger han, utan att plugga. Galen. Men rolig.

Torleif

Torleif är en töntig flöjtspelare. En ganska onödig person. Han är så bra i skolan och kan allt. Löjligt.

Björna

Björna är populär bland vissa tjejer. Vet inte varför. Han är ful. Men bra på styrkelyft.

Klimpen

Klimpen är en varulv som låtsas vara ett barn. Klimpens farsa har en jätteful raggarbil som inte är nåt att ha. Jag kan massor om Klimpen, men vill inte förstöra din dag med informationen.

Nadja

Nadja är min favorittjej. Allt är bra med Nadja, utom tre saker: Nadjas läskiga och livsfarliga brorsor. De heter Roffe, Ragge och Reinhold. Förmodligen är det bara täcknamn för Dracula, Varulven och Mumien.

Shirin

Shirin är fantastisk. Hon gillar att hångla. Jag tänker på hennes kyssar. De är fantastiska. Jag tänker på hennes magdans. Vilde Bill i byxan tycker den är fantastisk. Varje gång jag tänker på Shirin befinner sig snoppis i en extrem situation. 

Mormor

Mormor är en religiös fanatiker. Jag kallar henne för min diktator. Jag funderar på att byta ut texterna i hennes psalmbok till groggvisor. Då kommer hon sjunga Helan går i kyrkan på söndag och Gud skulle få sig ett gott skratt.

Hur kunde jag komma till jorden?

Det är många som funderat på det. Och det är en ganska hemsk sanning. Läs själva i Berts bakgrund. Det är ruskig läsning. Bara för folk med starka nerver. Jag har inte läst den själv än. Men jag ska ta Alvedon på tisdag och göra ett försök.

Sen kan ni läsa om mitt band Heman Hunters. Världens bästa okända band. Vi är så okända så vi själva inte ens vet om vi är med i bandet.

Men vill ni snacka loss med mig själv och över 150 000 av mina fans ska ni ta er till min fejsbok-sida! Ses!

Berts böcker  Böcker med Bert

Första boken med Bert utkom 1987 och sedan dess har det kommit ut minst en bok om året. Bert är mest intresserad av tjejer, men spelar också elbas i rockbandet Heman Hunters.

roliga böcker

Berts dagbok 6

2017

Bert gör något som är förbjudet för killar. Han skriver dagbok.

Nu har äntligen den sjätte och sista delen av Berts dagbok kommit ut. Följ med Bert under hela året på hans små och stora äventyr. Här kommer ett kort utdrag:

12 december

Hej hej hallå dagboken!

Igår hade klassen rådslag inför morgondagens Lucia. Vi ska gå upp mycket tidigare än vanligt ochl ussa för vår klassföreståndare Anders. Det var ett livligt rådslag. Björna fick näsblod, men det berodde nog på att han ramlade av stolen när han vägde på den.

Alla röstade enhälligt fram Lill-Erik som julgroda. Han ska hoppa takten till små grodorna i en grön kroppstrumpa...

Berts dagbok 5

2017

Bert Ljung gör något som är absolut förbjudet för killar...han skriver dagbok. I den femte delen av dagboken får vi följa Bert under september och oktober.  Han går på bio med Paulina - på olika filmer, blir bjuden på bio av Najda, säger att Åke blir rebell och mycket mer.

Berts dagbok 4

2017

Bert gör något som är förbjudet för killar. Han skriver dagbok. Häng med Bert och hans vänner på små och stora tokigheter.

Berts dagbok 3

2017

Bert Ljung gör någonting som är absolut förbjudet för killar. Han skriver dagbok ...  "Hej hej hallå dagboken! Jag är en härdad man. Hela kvällen igår förberedde jag mig inför dagens skolavslutning. Det brukar bli våta tillställningar. Alla grinar och har darriga läppar. Jag är tyvärr inget undantag, så jag tränade hela kvällen igår på att stå emot gråt. Jag började med att banka skallen i parkettgolvet."

Bert och tant Börje

2016

Bert har fått en ny granne. Han verkar vara en helt vanlig gubbe. Åke säger att ointressanta och anonyma grannar alltid har någonting att dölja. Och Åke har rätt. En kväll får Bert syn på sin nye granne genom köksfönstret. Han står och röker - i kvinnoperuk! Bert tror inte sina ögon! Han sammankallar genast ett möte med gänget. Lill-Erik är livrädd och tror att grannen är en komplett galning.  Åke tycker att man borde kalla på polis. Men Bert tycker det hela är ganska spännande och att de måste ta reda på mer om den nya grannen och varför han klär ut sig till kvinna. Bert, Åke och Lill-Erik beger sig ut på en omtumlande yttre och inre resa i en tid där de själva börjat famla efter identitet, värderingar, könsroller och den spirande tidiga sexualiteten.

Berts dagbok 2

2016

Bert Ljung gör någonting som är absolut förbjudet för killar. Han skriver dagbok ...  " Hej hej hallå dagboken! Jag är totalt befriad från intelligens och det enda mänskliga exemplaret som kan leva utan hjärna. Min hjärnverksamhet fanns som på ett litet papper. Men det blåste bort igår. Jag upptäckte det fasansfulla när vi skulle ha svenska."

Berts dagbok 1

2015

Bert Ljung gör någonting som är absolut förbjudet för killar. Han skriver dagbok ... "Hej hej hallå dagboken! Nu har det snart gått två dygn av det nya året och inte ett förbaskat dugg har hänt. Allt är som förut. Jag har fortfarande en finne bredvid vänster öra. Och jag har fortfarande två föräldrar med ögonbryn, dålig andedräkt och för liten lägenhet. Och jag har fortfarande universums och alla evigheters mest rimvänliga och fula namn. Jag heter Bert. Amen." 

Bert och familjefejden

2015

Bert och gänget ska på kollo tillsammans med sina föräldrar. De ska umgås med andra familjer från stan i en hel vecka. Men den tänkta gemenskapen håller på att bli ett totalt fiasko. De vuxna har olika förväntningarna på vad veckan ska ge och det dröjer inte länge innan konflikterna blossar upp. Bert måste lösa detta. Sommarens glädje och lugn står på spel ...

Bert och skrynkliga tanten

2014

Bert är helnöjd. Hans föräldrar har åkt på semester. Nu har han hela lägenheten för sig själv i två veckor och kan ha party varje kväll. Men Berts planer grusas när han till sin stora fasa inser att mormor ska vara barnvakt. Som om det inte vore nog har hon dessutom bjudit hem Berts eländiga kusiner Tompa och Kludde, så att de verkligen kan umgås och lära känna varandra bättre.

Berts fejsbok

2013

Den som har flest vänner på Facebook vinner! Bert och Åke tävlar om vem som är mest populär och vem som har flest gilla på inläggen. Men när Berts flickvän Shirin lägger ut bild efter bild på sig själv med putande läppar och trånande ögonkast och får massor av likes från okända killar blir Bert sur. Det blir ännu mer komplicerat på Facebook när både mormor och hans föräldrar skaffar sig egna konton. Men Bert har en smart lösning, som tyvärr visar sig ställa till med problem istället .

Bert och frestelsen

2012

Bert ska börja i sjuan till hösten. Han, Lill-Erik, Reza och Åke ska öva hela sommaren på att bli stora och tuffa. De har nämligen ingen lust att få sina skallar doppade i toan av niorna.

Att lära sig hålla andan under toavattnet visade sig vara svårt. Återstår alltså att öva hångel, raggning, spritintag med tesked och annat smått och gott.

Bert får scenskräck

2012

Bert är kär i en ny tjej. Hon heter Denise och hon spelar i ett storband. Det finns inga som helst problem med det. För Bert spelar ju också i ett band. Men Denise gör någonting annat också. Hon spelar teater. Det är inte lika kul. I alla fall inte om man heter Bert och har lovat Denise att gå med i hennes teatergrupp. Det visar sig att han är den enda killen som är med i teatergruppen. Bert känner att han måste smyga med sanningen om sitt teaterintresse. Om kompisarna får reda på att han är en kille i trikåer kan ha få stora problem.

Bert och friheten

2011

Äntligen är det lov! Bert och hans band Heman Hunters har en spelning på torget och laddar för fullt. Det är viktigt att så mycket folk som möjligt kommer och lyssnar. Helst ska det bara vara tjejer i publiken. Tjejer som blir alldeles vilda av att se dem uppträda! Då kanske Berts tjej slutar att fundera på att göra slut med honom. Annars gäller det att skaffa en ny tjej kvickt som attan! Han vill ju inte vara singel allt för länge

Bert och data-dejten

2010

Bert får drömmen om en egen bärbar dator uppfylld, och den slukar hela hans liv. Om det inte är online-spel med killar över hela världen så är det MSN eller en blogg om bandet Heman Hunters fantastiska framgångar. När Bert träffar en tjej, får han problem med att välja mellan sin älskade dator och den nya tjejen. Men livet kan bli ännu mer komplicerat! För Bert träffar ännu en tjej, en okänd via MSN. Hon skriver alla de rätta sakerna och hon tycks förstå Bert bättre än någon annan. Men vem är denna okända tjej? Han måste ta reda på det, utan att svika den första tjejen. För de kan väl inte vara samma person

Bert och data-dejten av Sören Olsson och Anders Jacobsson har vunnit andra pris i Bokjuryn, kategorin Läsa mer 9+. Grattis!

Bert och ryska invasionen

2009

Bert är i högform lika rolig som alltid. Den här gången kommer en gymnastiktrupp från Ryssland på besök till Öreskoga. En av tjejerna ska bo hemma hos familjen Ljung, och när det visar sig att hon ska ta över Berts rum blir han vansinnig. Förblindad av ilska ser han inget positivt med att ha blivit utslängd från sitt rum. Men en dag ringer en okänd kille på hemma hos Bert och vill träffa Darja! Först då börjar Bert inse att hon faktiskt är en underbar tjej