Bert Ljung

Bert Ljung här. Detta är min egen sida på nätet. Här kan du läsa om världens bästa kille. Hans namn börjar på B och slutar på ert. Resten får ni gissa.

Lär känna Bert, hans familj och vänner

Död åt den som tjyvläser denna dagbok. Må han brinna i fasans eld i all evighet . . . eller i varje fall en liten stund.

Bert

Naturligtvis skulle jag aldrig erkänna att jag tycker om att gå i skolan och glo på tjejer. Sånt erkänner bara töntar och kåtbockar. Jag är ingen tönt.

Lill-Erik

Lill-Erik är livrädd för baciller och sjukdomar. Han är en ganska klen person och spelar trummor i Heman Hunters. Det går sådär.

Åke

Åke är maskintresserad. Han tror att han ska bli vetenskapsman i framtiden. Man behöver bra betyg då. Han ska uppfinna bra betyg, säger han, utan att plugga. Galen. Men rolig.

Torleif

Torleif är en töntig flöjtspelare. En ganska onödig person. Han är så bra i skolan och kan allt. Löjligt.

Björna

Björna är populär bland vissa tjejer. Vet inte varför. Han är ful. Men bra på styrkelyft.

Klimpen

Klimpen är en varulv som låtsas vara ett barn. Klimpens farsa har en jätteful raggarbil som inte är nåt att ha. Jag kan massor om Klimpen, men vill inte förstöra din dag med informationen.

Nadja

Nadja är min favorittjej. Allt är bra med Nadja, utom tre saker: Nadjas läskiga och livsfarliga brorsor. De heter Roffe, Ragge och Reinhold. Förmodligen är det bara täcknamn för Dracula, Varulven och Mumien.

Shirin

Shirin är fantastisk. Hon gillar att hångla. Jag tänker på hennes kyssar. De är fantastiska. Jag tänker på hennes magdans. Hela min kropp tycker att den är fantastisk. Varje gång jag tänker på Shirin pirrar det i hela kroppen.

Mormor

Mormor är en religiös fanatiker. Jag kallar henne för min diktator. Jag funderar på att byta ut texterna i hennes psalmbok till groggvisor. Då kommer hon sjunga Helan går i kyrkan på söndag och Gud skulle få sig ett gott skratt.

Hur kunde jag komma till jorden?

Det är många som funderat på det. Och det är en ganska hemsk sanning. Läs själva i Berts bakgrund. Det är ruskig läsning. Bara för folk med starka nerver. Jag har inte läst den själv än. Men jag ska ta Alvedon på tisdag och göra ett försök.

Sen kan ni läsa om mitt band Heman Hunters. Världens bästa okända band. Vi är så okända så vi själva inte ens vet om vi är med i bandet.

Men vill ni snacka loss med mig själv och över 150 000 av mina fans ska ni ta er till min fejsbok-sida! Ses!

Berts böcker  Böcker med Bert

Första boken med Bert utkom 1987 och sedan dess har det kommit ut minst en bok om året. Bert är mest intresserad av tjejer, men spelar också elbas i rockbandet Heman Hunters.

roliga böcker

Bert och den förbjudna kärleken

Maj 2021

Det går bra för Bert Ljung! Hans band, Heman Hunters har fått sin första riktiga spelning, och repar som besatta. Snart kan man till och med höra att de spelar samma låt! Och så träffar han en mystisk tjej på nätet, som är både snygg och rolig. De bestämmer att de ska ses i verkliga livet. Men så gör Bert en fasansfull upptäckt – en upptäckt som hotar att förstöra allt ... Bert och den förbjudna kärleken är första delen av tre i en modern (och mycket skruvad) Romeo- och Julia-historia.

Berts desperata dagbok

2020

Bert Ljung är i himmelriket! Han har blivit ihop med sin drömtjej, Alva. Imorgon ska de äntligen träffas och det finns ingenting som kan hålla honom borta från skolan. Eller? En ynka liten nysning och plötsligt sitter Bert i karantän – i 14 dagar! Allt på grund av corona. Men Bert HAR ju inte ens corona, menar han. Han är inspärrad helt i onödan!

I desperation planerar han, Lill-Erik och Åke en rad olika misslyckade flyktförsök, innan Bert till sist tvingas inse att han är fast i sitt fängelse. Kommer Alva att orka vänta på honom?

Ljudbok 2020
E-bok 2020

Berts dagbok 6

2017

Sjätte och sista delen av Berts dagbok! Följ med Bert under hela året på hans små och stora äventyr. Här kommer ett kort utdrag:

"Igår hade klassen rådslag inför morgondagens Lucia. Vi ska gå upp mycket tidigare än vanligt och lussa för vår klassföreståndare Anders. Det var ett livligt rådslag. Björna fick näsblod, men det berodde nog på att han ramlade av stolen när han vägde på den.

Alla röstade enhälligt fram Lill-Erik som julgroda. Han ska hoppa takten till små grodorna i en grön kroppstrumpa..."

Den nya dagboksserien om Bert är en kraftigt omarbetad upplaga av tidigare utgåvor av Berts betraktelser.

Ljudbok 2017

Berts dagbok 5

2017

"Hej hej hallå dagboken! Ack, vad kärleken är grym. I går var jag och Paulina på bio. På olika filmer. Jag gick med Lill-Erik och såg på en skojig amerikansk fars. Det var kul att gå på bio med Lill-Erik. Så romantiskt. Han somnade under reklamen och vaknade fem minuter före slutet och undrade vad som hade hänt."

Den nya dagboksserien om Bert är en kraftigt omarbetad upplaga av tidigare utgåvor av Berts betraktelser.

Ljudbok 2017

Berts dagbok 4

2017

"Hej hej hallå dagboken! I går spelade vårt fotbollslag match mot Böljas BK. Det var en stor publik, han var nog nästan hundraåttiofem centimeter i strumplästen. Det var fyll-Arne som ville få kompisar och därför gick på fotboll. Men då ska han inte gå på våra matcher. Inte en käft var där och hejade. Jo, en gång tyckte vi att vi hörde en frisk hejarramsa. Men det var Böljas BK:s tränare som harklade sig. Hrmp ähum ..."

Den nya dagboksserien om Bert är en kraftigt omarbetad upplaga av tidigare utgåvor av Berts betraktelser.

Ljudbok 2017

Berts dagbok 3

2017

"9 JUNI Hej hej hallå dagboken! Jag är en härdad man. Hela kvällen i går förberedde jag mig inför dagens skolavslutning. Skolavslutningen för sexor är av känslig art. Det brukar bli våta tillställningar. Alla grinar och har darriga läppar. Jag är tyvärr inget undantag, så jag tränade hela kvällen i går på att stå emot gråt. Jag började med att banka skallen i parkettgolvet."

Den nya dagboksserien om Bert är en kraftigt omarbetad upplaga av tidigare utgåvor av Berts betraktelser.

Ljudbok 2017

Berts dagbok 2

2016

"Hej hej hallå dagboken! Jag är totalt befriad från intelligens och det enda mänskliga exemplaret som kan leva utan hjärna. Min hjärnverksamhet fanns som på ett litet papper. Men det blåste bort igår. Jag upptäckte det fasansfulla när vi skulle ha svenska."

Den nya dagboksserien om Bert är en kraftigt omarbetad upplaga av tidigare utgåvor av Berts betraktelser.

Ljudbok 2016

Bert och tant Börje

2016

Bert har fått en ny granne. Han verkar vara en helt vanlig gubbe. Åke säger att ointressanta och anonyma grannar alltid har någonting att dölja. Och Åke har rätt. En kväll får Bert syn på sin nye granne genom köksfönstret. Han står och röker - i kvinnoperuk! Bert tror inte sina ögon! Han sammankallar genast ett möte med gänget. Lill-Erik är livrädd och tror att grannen är en komplett galning.  Åke tycker att man borde kalla på polis. Men Bert tycker det hela är ganska spännande och att de måste ta reda på mer om den nya grannen och varför han klär ut sig till kvinna. Bert, Åke och Lill-Erik beger sig ut på en omtumlande yttre och inre resa i en tid där de själva börjat famla efter identitet, värderingar, könsroller och den spirande tidiga sexualiteten.

Ljudbok 2016
E-bok 2019

Berts dagbok 1

2015

Nu har det snart gått två dygn av det nya året och inte ett förbaskat dugg har hänt. Allt är som förut. Jag har fortfarande en finne bredvid vänster öra. Och jag har fortfarande två föräldrar med ögonbryn, dålig andedräkt och för liten lägenhet. Jag har fortfarande världens snyggaste tjej, Nadja Nilsson, som tyvärr fortfarande har världens osnyggaste och farligaste brorsor. De heter Roffe, Ragge och Reinhold. Förmodligen är det nog bara täcknamn för Dracula, Varulven och Mumien. Och jag har fortfarande universums och alla evigheters mest rimvänliga och fula namn. Jag heter Bert. Amen. Bert Ljung gör någonting som är absolut förbjudet för killar. Han skriver dagbok ...

Den nya dagboksserien om Bert är en kraftigt omarbetad upplaga av tidigare utgåvor av Berts betraktelser.

Ljudbok 2016

Bert och familjefejden

2015

Bert och gänget ska på kollo tillsammans med sina föräldrar. De ska umgås med andra familjer från stan i en hel vecka. Men den tänkta gemenskapen håller på att bli ett totalt fiasko. De vuxna har olika förväntningarna på vad veckan ska ge och det dröjer inte länge innan konflikterna blossar upp. Bert måste lösa detta. Sommarens glädje och lugn står på spel ...

Ljudbok 2016
E-bok 2018

Bert och den skrynkliga tanten

2014

Bert är helnöjd. Hans föräldrar har åkt på semester. Nu har han hela lägenheten för sig själv i två veckor och kan ha party varje kväll. Men Berts planer grusas när han till sin stora fasa inser att mormor ska vara barnvakt. Som om det inte vore nog har hon dessutom bjudit hem Berts eländiga kusiner Tompa och Kludde, så att de verkligen kan umgås och lära känna varandra bättre.

Ljudbok 2016
E-bok 2019

Berts fejsbok

2013

Den som har flest vänner på Facebook vinner! Bert och Åke tävlar om vem som är mest populär och vem som har flest gilla på inläggen.
Men när Berts flickvän Shirin lägger ut bild efter bild på sig själv med putande läppar och trånande ögonkast och får massor av likes från okända killar blir Bert sur. Det blir ännu mer komplicerat på Facebook när både mormor och hans föräldrar skaffar sig egna konton.
Men Bert har en smart lösning, som tyvärr visar sig ställa till med problem istället ...

Ljudbok 2016
E-bok 2018

Bert och frestelsen

2012

Bert ska börja i sjuan till hösten. Han, Lill Erik, Reza och Åke ska öva hela sommaren på att bli stora och tuffa. De har nämligen ingen lust att få sina skallar doppade i toan av niorna.

Att lära sig att hålla andan under toavattnet visade sig vara svårt. Återstår alltså att öva hångel, raggning, spritintag med tesked och annat smått och gott.

Ljudbok 2013
E-bok 2018

Bert får scenskräck

2012

Bert är kär i en ny tjej. Hon heter Denise och hon spelar i ett storband. Det finns inga som helst problem med det. För Bert spelar ju också i ett band. Men Denise gör någonting annat också. Hon spelar teater. Det är inte lika kul. I alla fall inte om man heter Bert och har lovat Denise att gå med i hennes teatergrupp. Det visar sig att han är den enda killen som är med i teatergruppen. Bert känner att han måste smyga med sanningen om sitt teaterintresse. Om kompisarna får reda på att han är en kille i trikåer kan ha få stora problem.

Ljudbok 2016
E-bok 2018

Bert och friheten

2011

Äntligen är det lov! Bert och hans band Heman Hunters har en spelning på torget och laddar för fullt. Det är viktigt att så mycket folk som möjligt kommer och lyssnar. Helst ska det bara vara tjejer i publiken. Tjejer som blir alldeles vilda av att se dem uppträda! Då kanske Berts tjej slutar att fundera på att göra slut med honom. Annars gäller det att skaffa en ny tjej kvickt som attan! Han vill ju inte vara singel allt för länge.

Ljudbok 2012

Bert och data-dejten

2010

Bert får drömmen om en egen bärbar dator uppfylld, och den slukar hela hans liv. Om det inte är online-spel med killar över hela världen så är det MSN eller en blogg om bandet Heman Hunters fantastiska framgångar. När Bert träffar en tjej, får han problem med att välja mellan sin älskade dator och den nya tjejen. Men livet kan bli ännu mer komplicerat! För Bert träffar ännu en tjej, en okänd via MSN. Hon skriver alla de rätta sakerna och hon tycks förstå Bert bättre än någon annan. Men vem är denna okända tjej? Han måste ta reda på det, utan att svika den första tjejen. För de kan väl inte vara samma person

Bert och data-dejten av Sören Olsson och Anders Jacobsson har vunnit andra pris i Bokjuryn, kategorin Läsa mer 9+. Grattis!

Ljudbok 2011
E-bok 2018

Bert och den ryska invasionen

2009

Bert är i högform lika rolig som alltid. Den här gången kommer en gymnastiktrupp från Ryssland på besök till Öreskoga. En av tjejerna ska bo hemma hos familjen Ljung, och när det visar sig att hon ska ta över Berts rum blir han vansinnig. Förblindad av ilska ser han inget positivt med att ha blivit utslängd från sitt rum. Men en dag ringer en okänd kille på hemma hos Bert och vill träffa Darja! Först då börjar Bert inse att hon faktiskt är en underbar tjej

Ljudbok 2010

Bert badbojen

2008

Datorn har kraschat, pappa är magsjuk och har barrikaderat sig på toaletten, Arijana hånglar hellre med sin katt än med Bert och livet är misär. Då bestämmer sig Bert och killarna för att bli playboys. Bad boys. Riktiga badbojar ... Men för att lyckas måste de bygga upp kropparna, tillverka sin egen brun utan solkräm och bli champagnekännare.

Ljudbok 2008

Bert + Samira = Sant?

2007

Mitt namn är Bert Ljung. Jag har precis börjat sexan. ALLT händer då. Jag får förmodligen mustach. Vi sexor bestämmer på skolan. Synd bara att det finns en sexa till. De säger att de bestämmer. 6A mot 6B. Samira är det vackraste namn jag vet. Samira går i den andra sexan ...

Ljudbok 2009

Bert och Heman Hunters

2006

Det är rockstjärnan Bert Ljung som talar ! jag har ett rockband som heter Heman Hunters och vi är superbra ! Vi spelar ofta samma låt och har vi tur så är det samma tonart också. Då låter det ganska bra. Jag är sångare, basist och den viktigaste i bandet. Det är nämligen jag som skriver låtarna. Övriga medlemmar i bandet är: Lill Erik Linstett: trummor och bekymmer Micke Danielsson: gitarr och mutter Torleif Andersson: sunt och flöjt Åke Nordin: teknik och effekter Ska man bli rockstjärna måste man vara cool, ha mycket attityd och kunna skriva snygga autografer. Bert och hans kompisar övar för fullt. Kanske borde de repa lite mer på låtarna, få ett bättre sound. När de får veta att en radiokanal ska komma till deras skola och sända live därifrån får de sitt livs chans!

Ljudbok 2006

Bert och kalla kriget

2005

"Idag så berättade fröken att vi ska ha en tävling i vänskap. Den som skaffar flest vänner under en månad får ett fint pris."

Bert är tillbaka, med sig har han förstås sina trogna följeslagare fega Lill Erik som samlar på information om sjukdomar och kaxiga Åke, Berts bästis. I skolan lurar den livsfarliga Klimpen. Men det dyker också upp nya tjejer att bli kär i.

Ljudbok 2005

Bert och bacillerna

1997

December. Bert går i sexan och jullovet närmar sig. Klassen tränar inför sitt luciatåg och Bert ska vara stjärngosse. Han har funderingar om Guds uppfinningar och stora vishet. Nadja finns fortfarande med i bilden, men hon tränar lite för mycket fiol för Berts smak. Vad som förpestar hela denna årets sista månad är Berts hypokondri. Det är Lill Erik som har påverkat honom genom att ständigt påminna om farliga virus och bakterier, Bert blir så fixerad vid tanken att han får panik!

Ljudbok 2005

Bert och boysen

1996

Hösttermin i sexan. Nu är Bert och hans klasskompisar störst på skolan!! Vilket innebär att de automatiskt blir hundra gånger tuffare. De startar en liga, Becka Boysen… Kärleken då?
Det är forfarande Nadja som gäller. Dvs ibland håller det i sig, ibland inte. På hemmafronten händer det oerhörda att mormor träffar en ny karl en som Bert får rysningar av...

Ljudbok 2005

Bert och brorsorna

1995

I Bert och brorsorna finns läskiga svarta moln på Berts ljusa himmel. Exempelvis Klimpen. Och flickvännen Nadjas råa raggarbröder...

Ljudbok 2005