Håkan Bråkan

Håkan Andersson är Sunes lillebror, och kallas Håkan Bråkan när Sune tycker att han är jobbig. 1988 blev Håkan Bråkan huvudperson i en egen serie böcker och 2003 fick han en egen julkalender på tv. Här berättar Sune om sin och Håkans familj.

Lär känna familjen Andersson

Håkan Bråkans storebror Sune berättar: I min familj finns en hypersmart, snygg, charmig person och fem dårar: Håkan Bråkan, Anna Panna Fläskpannkaka, Isabelle Tjut och Gnäll, pinsamma mamman och pinsamma pappan.

Håkan Bråkan

En som inte är perfekt är min lillebror Håkan. Han är min motsats. Han är ful, dum, elak, bråkig och onödig, tycker jag. Fast en gång när Håkan slog i skallen och blödde grinade jag och tyckte synd om min snygga, smarta, snälla, lugna och livsnödvändiga lillebror.

Sune

Jag är en vanlig kille med en ovanlig hobby – jag spanar på tjejer. Det kallas att vara Tjejtjusare. Jag är särdeles och väldigt duktig på nästan allting jag gör. Det tycker alla. Eller jag själv åtminstone. Ja, eller åtminstone en del saker är jag duktig på. Till exempel är jag duktig på att vara en obotlig TJEJTJUSARE! Jag älskar tjejer. Speciellt Lina Sophie Blixt. Hon har aldrig smuts under naglarna eller löst skinn under fötterna. Med andra ord – hon är perfekt.

Anna

Min storasyster heter Anna och har tonårsproblem. Tonårsproblemen heter Sune och Håkan. De lägger sig alltid i Annas killaffärer (enligt henne alltså). Anna är förtjust i killar som åker moped och snusar.

Karin

Min mamma heter Karin och jobbar på bibliotek och kallas för Biblioti-Karin. Mamma är expert på två saker – tala i telefon och smita från städningen.

Rudolf

Min pappa heter Rudolf och är en drummel. Han försöker alltid bestämma i familjen och han tror också att han gör det. Pappa har ett mystiskt jobb. Det är inte att tänka på tjejer. Såna jobb finns inte, men det ska jag införa när jag blir stor. Nej, min pappa jobbar på ett kontor. Där sitter han med en hög papper och säger:

– Hmm.

Sedan tar han ett nytt papper och gör likadant. Jag tycker att det är att larvigt jobb för han kommer aldrig hem och är smutsig om händerna eller svettig under armarna. Det enda han kommer hem med är blanka papper som han ger bort till sina barn.

Isabelle

En pytteliten person i familjen heter Isabelle. Hon är inte någon inhyrd dvärg eller nåt, utan en ung liten tjej. Hon är söt, jag gillar henne. Men hon är en skrikbagge.

Håkan Bråkan Böcker med Håkan Bråkan

Det har givits ut både bilderböcker och kapitelböcker om Håkan Bråkan. I alla böcker kan du följa med på Håkan Bråkans tokigheter och upptåg i text och fina illustrationer av Eva Lindén.

roliga böcker

Håkan Bråkan och fismysteriet

2018

Bilderbok. Det är något väldigt konstigt med pruttar. Det spelar ingen roll hur mycket Håkan Bråkan försöker att hålla sig för skratt. Det går ändå inte att låta bli när någon råkar släppa av …

Vi läser tillsammans Håkan Bråkan och läskiga huset

2017

Bilderbok Håkan Bråkan och läskiga huset. I den här boken får ni läsa tillsammans om hur sjuka Håkan Bråkan åker med pappa till sjukhuset. Håkan som är så rädd för att bli stucken i fingret. Och vem vet, personalen kanske är förklädda vampyrer? tänker Håkan.

Upptäck busiga, oroliga, roliga Håkan Bråkan tillsammans med ditt barn. Det finns en kortare text för barnet att läsa och en längre för den vuxna.

Kaos på tivoli

2017

Bilderbok. Håkan Bråkan ska ha världens mest spännande och roliga dag! Hela familjen ska gå på tivoli och Håkan Bråkan hoppas att där finns både spöktåg och farliga karuseller som man spyr av efteråt. Till sin stora besvikelse upptäcker Håkan Bråkan att han är för liten för de allra roligaste attraktionerna. Men det tänker inte Håkan Bråkan bry sig om. Han har en listig plan...

Håkan Bråkans skojbok

2016

Håkan Bråkan har hört att man lever längre om man skrattar mycket.
Därför gäller det att se till att alla i familjen har det maximalt skrattigt och trivsamt exakt hela tiden. Nu är det ju så att det som Håkan Bråkan tycker är superroligt och humoristiskt kanske inte uppfattas likadant av mamma och pappa. Inte ens alla de skojfriska bus och skämt som han så snällt ordnar åt familjen för att förlänga deras liv.

Ljudbok 2018
E-bok 2019

Håkan Bråkan får inte vara med

2016

Bilderbok. Håkan Bråkan känner sig ledsen i hela kroppen. Han är den enda i klassen som inte är bjuden på Doris kalas. Håkan är vrålarg och hämndlysten. Doris ska minsann inte få komma på hans fest när han fyller år!

Men när dagen närmar sig minns Håkan hur hemskt det var att känna sig utanför. Kan han verkligen vara lika taskig tillbaks?

Håkan Bråkans klåfingerbok

2015

Håkan Bråkan kan bara inte låta bli. Han måste undersöka, pilla, fixa och testa saker hela tiden. Hur ska man till exempel kunna låta bli att såga av de höga klackarna på mammas silvriga finskor när de passar perfekt som rymdskor? Eller se om det går att skruva ur skruvarna i sängstommen? Och att öppna allas julklappar bara måste man ju. Det är ju bara att klistra på nya lappar sen. Eller... är det?

Ljudbok 2018
E-bok 2018

Håkan Bråkan och kramsjukan

2015

Bilderbok. Håkan Bråkan ska ha barnvakt hela helgen. Coola Benno, som har massor med tatueringar, kör motorcykel och kan äta tre pizzor på rad, ska passa honom. Helgen blir precis så där härlig som Håkan har föreställt sig den. Han får till och med kolla på en läskig film med Benno. Men filmen är ruskigt läskig och Benno har somnat i soffan. Håkan ligger mörkrädd och ensam under en filt bredvid Benno och längtar efter en kram. Men från vem? Mamma och pappa är inte hemma, Anna och Sune är hos kompisar och Benno är nog för tuff för att kramas ... Hur ska han klara sig tills alla kommer hem igen?

 

Håkan Bråkan och läskiga huset

2014

Bilderbok. Håkan blir sjuk och hamnar på sjukhus. Han måste ta stick i fingret och få medicin. De dumma bacillerna ska krigas bort, så att Håkan kan leka och vara glad igen. Sjukhuset är jätteläskigt, tycker Håkan, men samtidigt lite spännande.

Håkan Bråkans godbok

2014

Håkan Bråkan har ett viktigt uppdrag. Han måste se till att han utför minst en god gärning om dagen, så att tomtespionerna kan rapportera till jultomten om hur snäll Håkan är. Antalet god gärningar bestämmer hur många julklappar han får, tror Håkan, och han har bestämt sig för att han ska få flest av alla barn på hela jordklotet. Håkan Bråkan gör goda gärningar både här och där, men konstigt nog verkar ingen uppskatta hans hjälp.

Ljudbok 2018
E-bok 2019

Håkan Bråkans fuskbok

2013

Att sälja majblommor på stan är ett svårt uppdrag. Det gäller ju att få ihop mer pengar än storebrorsan Sune. Håkans smarta plan att skrämma folk till köp går i stöpet och han beslutar sig för att låtsas vara fattig istället, så att folk tycker synd om honom. Men en genväg är ofta en senväg...

Ljudbok 2018

Håkan Bråkan och bolltrollaren

2013

Bilderbok. Håkan Bråkan har så mycket spring i benen och så mycket bus i kroppen att hans föräldrar tycker att han ska börja spela fotboll i BK Daggen. Då kanske han kan sluta brottas med Isabelle, göra hyss och vara allmänt klåfingrig? Håkan är med på noterna, men har inte förstått spelets regler riktigt. Får man verkligen sparka på folk hur som helst när domaren blåser frispark?

Håkan Bråkans vildbok

2012

Håkan Bråkan är många saker. Han är tokig, skrattig och busig. Men mest av allt är han nog ändå vild. Håkan Bråkan blir alldeles vild när saker och ting inte blir riktigt som han har tänkt sig. När det byggs en snögrotta på skolan som inte blir precis som Håkan Bråkan vill så blir han vild. När hela familjen blir sjuk i influensa eller när hans konstiga släktingar vägrar smälla påsksmällare blir han också vild. För att inte tala om när han ska tvingas dansa runt midsommarstången eller bada i iskallt vatten. Då blir Håkan Bråkan vildare än någonsin. När Håkan Bråkan reser till London med hela familjen är det meningen att han ska köpa julklappar till alla. Gissa om han blir helt vild när han inte får köpa en endaste fjuttig julklapp till sig själv.

Ljudbok 2018

Håkan Bråkan och den stora fasan

2012

BilderbokDet är Alla hjärtans dag. Den stora fasans dag, tycker Håkan Bråkan. Håkan är allergisk mot tjejer och pussar. Han vet att man får ett förstört hjärta om man blir kär. Man går omkring och ser snäll ut, med ett fånigt flin på läpparna. Titta bara på Sune! Men Håkan måste vara med och fira Alla hjärtans dag trots att han inte vill, för mamma och pappa har bjudit in gäster. Kommer det att bli en mardrömsdag eller blir det kanske roligt ändå?

 

Håkan Bråkan och den dumma

2011

Bilderbok. Håkan Bråkan är besatt. Han har en liten djävul inuti sig. Den är elak. Ibland förvandlas Håkan Bråkan från att vara en kul, påhittig och lite busig grabb till att bli en riktigt dum kille. En kille som MOBBAR! Han kan inte hjälpa det. Eftersom Håkan är lite vild av sig så kan det ibland bli fel. I hans egen värld menar han inte att det ska bli så där fel som det faktiskt blir. Otursamt nog är det just en tjej som går i hans klass som blir offer för hans framfart.

 

Håkan Bråkan och sagodagen

2010

Bilderbok. Klassen ska öva på sin sagopjäs. Håkan Bråkan njuter när han tänker på hur tuff han kommer att vara som riddarhjälte med uppgift att döda alla trollfulingar. Tjoho, vad kul det ska bli att kriga och slåss! Men plötsligt förändras allt. Fröknarna har bestämt att tjejerna och killarna ska byta roller med varandra. Alla killarna OCH tjejerna protesterar. Det hjälper inte. Håkan måste dra en lapp ur tjejhatten. Efter ett djupt andetag läser han nervöst vilken roll han får.
AAAAAAAAAAA!!!

 

Håkan Bråkans tokbok

2009

Pappa Rudolf på fisketur, Håkan på dansavslutning, pappa och Håkan i slaget mot danskarna, hela familjen Andersson på husvagnssemester - det är bäddat för fnissattacker och tokigheter i fjärde kapitelboken om Håkan Bråkan.

Ljudbok 2018

Håkan Bråkans skrattbok

2007

Håkan Bråkan gillar att vara glad. Om han fick bestämma skulle han vara glad varje dag. Men det är svårt ibland när man har en så galen familj. Men så kommer han på att han kan skriva ner alla roliga saker som händer i en bok. Sen kan han ta fram den när han som bäst behöver det.

Ljudbok 2017

Håkan Bråkans skräckbok

2006

Håkan Bråkan är nästan aldrig rädd. Men rätt ofta vill han att det ska pirra till i magen och kännas lite farlig och vilt. Som till exempel när han går på tivoli. Där måste han ju testa de farligaste karusellerna, även om han egentligen är rädd för dem. När han sover över hos Pär Päron så måste de helt enkelt berätta de läskigaste historierna de vet precis innan de ska sova. Det bättrar på sovhjärnan, tror Håkan Bråkan. Och det finns en sak som är farligare och läskigare än allt annat på hela jorden: Tjejer. Hrrr...

Ljudbok 2017

Håkan Bråkans busbok

2004

Håkan Helmer Andersson, mera känd som Håkan Bråkan, är sex år. Sveriges bästa retsticka och bråkmakare. Expert på att irritera sina äldre syskon Sune och Anna. Att reta Anna är busenkelt, eftersom hon är så lättstörd. Det är bara att sno hennes läppstift. Sune är också lätt att reta. Han är ju knäpp! Galen i tjejer, hur man nu kan vara det. Att reta lillasyster Isabelle är däremot farligt. Hon bits nämligen. Hårt! Att pappa Rudolf är en klantskalle vet ju alla. Han har t ex haft sönder Håkans bilbana och kört över hans pulka med bilen. Håkan älskar två saker: mamma och potatis. Om han måste välja blir det tveklöst potatis.

Ljudbok 2017