Lär känna Sören och Anders

Sören och Anders är pappor till flera av våra mest älskade karaktärer – tjejtjusaren Karl Sune Rudolf Andersson, hans bråkiga lillebror Håkan Bråkan, den otroligt populäre Bert, kärleksparet Zeina och Nalle och många, många fler.

Sören & Anders berättar själva:

– Folk frågar vad vi vill få ut av våra böcker. Svaret är helt enkelt att man ska kunna erkänna att man gillar någon. Att kunna skratta åt sig själv. Att det är tufft att vara kär och ”hot” på någon. Att allting oftast ordnar sig till slut. Att det alltid finns hopp. Att det är bättre att krama någon än att döda någon. Att det är bättre att hångla än att låta bli. Att det är normalt att vakna med ståfräs om man är kille. Om man är tjej bör man söka hjälp.

Men hur kan man skriva tillsammans? Är inte det svårt?

– Mycket bygger på ett samtal mellan oss. Någon har en idé som denne presenterar för den andre. Av den nya idén bygger vi nya idéer med hjälp av ”brainstorming”. När det stormat färdigt i hjärnan sätter vi oss framför datorn och skriver ner alltihop. Det går fortare att skriva när man är två och det är dubbelt så roligt. Vi jobbar under, som vi kallar det, kreativ konkurrens. Vi vill överträffa varandra i roligheter. Däremot har vi sedan länge lagt prestigen på hyllan. Ingen vinner någonting på att lägga prestige i sina förslag och idéer. Vi har ju nämligen alltid ett gemensamt mål; att skriva en så bra bok som möjligt.

På TV och bio

Sören och Anders skriver inte bara böcker. De har också gjort en hel del produktioner för radio, TV och film. Sune gick till exempel som julkalender på SVT 1991 och på radio 1998. Vi såg Sune på bio för första gången 1993 i ”Sunes sommar” och nu är Sune högaktuell igen med tre långfilmer på bio tre år i rad. Alla tre filmerna blev publiksuccéer: Sune i Grekland vann biopublikens pris i Guldbaggegalan 2013 och Sune på bilsemester var en av tre nominerade i samma kategori 2014. Den tredje och sista filmen i Sunetrilogin – Sune i fjällen – hade premiär julen 2014. 2016 kom nyheten att ytterligare tre filmer med Sune och familjen Andersson är på gång. Ännu är inte datum satt för när de har premiär.

Leif Sören Gustav Olsson

Sören föddes till världen med en högerfot som var vriden åt fel håll och pekade bakåt istället för framåt. Familjen var stor och Sören var yngst. Med fem äldre syskon lärde han sig tidigt att för att synas och höras måste man ta till alla knep. Sören blev en hejare på att ljuga, simulera sjukdomar och spela pajas.

Sören älskade som barn att rita gubbar och hus och byggde med fantasins hjälp upp hela världar där han kunde hitta på olika äventyr.

Skolan var kul, tyckte Sören, så länge det var rast …

Han hade mycket svårt att anpassa sig till den hierarkiska ordning som fanns på skolor. Han ifrågasatte allt och ville veta VARFÖR man skulle lära sig ditt och datt och var förmodligen en ganska odräglig elev. Istället för studier ägnade han sin tid åt att bli klassens, skolans och senare stadens clown.

Hans mål var att bli popstjärna. Då fick man både mycket pengar och många tjejer, trodde han. Sören började spela elbas i lokala popband och gjorde sig till en lokalkändis genom sina scenutstyrslar, typ sin mammas baddräkt, rosa lumpenkalsonger, naken med en strumpa på pillesnorren. Till detta hörde hans ostyriga krulliga och ibland rosa ibland gröna hår samt en liten Nils Poppe mustasch.

Vid 18-års ålder bestämde Sören sig för att starta eget skivbolag och gick därför en ekonomisk utbildning för att kunna klara sin egen bokföring. I samma skede kom han i kontakt med teater och blev som förhäxad av skådespeleriets möjligheter. Här kunde han få användning av sina pajaskonster och sin förmåga att kunna ljuga och hitta på saker. Nu skulle han bli skådespelare istället. Han sökte till olika scenskolor och kom in på en förberedande kurs i Örebro.

Han berättade detta med glatt humör för sin kusin Anders, som då berättade att han själv just skulle flytta till Örebro och börja plugga. Ganska snabbt började ett samarbete initialiseras och utvecklas och bli det författarsamarbete som sålt flera miljoner böcker.

Jan Anders Jacobsson

Som ung kille var Anders populär bland tjejerna och han trivdes med livet. Sen kom puberteten. Anders fick finnar, stripigt hår och ostyrig kropp. Hans självförtroende gick i sank. Han började känna sig som världens fulaste människa och han blev ständigt ratad av tjejer. I alla fall de tjejer han försökte stöta på. Anders bet ihop och satsade med full kraft på skolan istället. Skolan var enkel, tyckte han.

1983 började Anders jobba som lärarassistent på en skola. Han insåg att väldigt lite hade ändrats i skolan sen han själv gick i första klass. ”Tjejer jagar killar!” var fortfarande den mest populära leken på rasterna och då gällde det att som kille springa lagom långsamt så att man blev tagen och kanske fick en puss.  Egentligen var det bara det man ville, men det kunde man ju inte säga. Man var tvungen att säga ”Blä!”

En dag hörde Anders på radion om en tävling. Man fick göra ett eget program om precis vad som helst. Det enda kravet var att det skulle ha nån slags lokal anknytning. Anders skrev ett avsnitt om Sune. Han spelade in det i sin egen studio och skickade till radio Örebro. Det blev omedelbar succé och Anders fick göra en hel serie om Sune. Alla älskade att höra om Sune som gillade tjejer. Som inte var en hårding som ville slåss eller sparka boll. Som bara var intresserad av tjejer, tjejer och åter tjejer.

Anders kände sig modig. Nu skulle Sune bli bok, tyckte han. Han skickade ett bokmanus till det stora barnboksförlaget i Stockholm – Rabén & Sjögren. Nu var det bara att vänta på kontrakt. Men Anders fick nobben och lade därför bokplanerna på is. Han fortsatte skriva sagorna för radion i stället. Och så småningom hörde ett lokalt bokförlag av sig.

Anders berättade om det roliga för sin kusin Sören. Sören föreslog att han kunde skissa på hur Sune skulle se ut, eftersom Sören älskade att rita gubbar och figurer överallt. Anders tyckte detta var utomordentligt. Självklart skulle Sören rita Sune. Så blev det och den första boken kom ut på bokförlaget Hegas lagom till julen 1984. Så småningom gav Rabén & Sjögren ändå ut böckerna med Sune, och 2007 flyttade bokutgivningen till Egmont Publishing.

Sociala medier

Följ oss på Facebook för att få de senaste nyheterna.

<!-- [et_pb_line_break_holder] --><p><iframe src="https://www.facebook.com/plugins/page.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FSorenOlssons%2F&tabs=timeline&width=340&height=500&small_header=true&adapt_container_width=true&hide_cover=false&show_facepile=false&appId=1392298524165008" width="340" height="500" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] --></p><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->
<p><iframe src="https://www.facebook.com/plugins/page.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fhusetjacobsson%2F&tabs=timeline&width=340&height=500&small_header=true&adapt_container_width=true&hide_cover=false&show_facepile=false&appId=1392298524165008" width="340" height="500" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe></p><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->

Skrivarverkstad

Författarduon har tagit fram en skrivarverkstad med sina bästa skrivtips och skrivövningar i samarbete med Barnens Bibliotek. Knasigt, roligt, eftertänksamt, varmt och klurigt – Sören & Anders skrivövningar innehåller allt!