Hur blev Bert till? Varning för ruskig läsning!

I tidernas begynnelse stod en ryss och suckade vid havet som låg utanför Sankt Petersburg. Han hette Vladimir Livanov. Han var lunette-makare. Det vill säga killen gjorde brillor.

Han längtade till friheten på andra sidan havet. Han hittade några pinnar på stranden. Han byggde en flotte och paddlade med händerna tills han slog näsan i en ö. Ön hette Gotland. På Gotland fanns det får och gotlänningar. Vladimir blev kär. Inte i ett får. Utan i en gotlänning. Hon hette Beda. Det gör hon fortfarande.

Vladimir och Beda hade det roligt tillsammans. En gång i alla fall. För de fick ett barn.

En son som fick heta Stanislav. Det var ett ovanligt gotländskt namn. Det var inget gotländskt namn. Stanislav blev retad under hela sin skoltid för namnet. När han blev arton år bytte han därför namn. Till Sten Ljung.

Dubbelt så roligt

Sten Ljung gjorde som far sin. Han pysslade med glasögon. Sedan gjorde han som far sin igen. Han blev kär i en gotlänning.
 Eftersom han själv var en gotlänning. Gotlänningen han blev kär i hette Märta Öberg.
 Sten och Märta hade det roligt i livet. Dubbelt så roligt som Vladimir och Beda. Sten och Märta fick nämligen två barn. Två söner. Fredrik och Jan.

Jan var den som fick stil, charm, nyfikenhet, utseende och karriär. Fredrik var den som fick allt det andra. Närsynthet, glappande knän, dålig andedräkt och dåligt ölsinne. Jan var rädd att bli smittad av sin storebror, så han flyttade så långt bort han kunde. Jan Ljung flyttade till New York. Där är han rik och bra på alla sätt.
 Fredrik Ljung tog vid efter sin far i optikeraffären i Visbys innerstad …

Sveas bravader

Det var en gång en snygg, vacker ung flicka som hette Svea Nådensjö.
 Hon kom från en fin familj där man uppförde sig fint på alla sätt. Det märktes inte på Svea.
 Redan som femtonåring dansade Svea med herrarna i hagen. När hon var sexton hade hon dansat så mycket med en av herrarna så att det dansade ut en liten bäbis nio månader senare. Han hette Gunnar Nådensjö.  Det blev stor skandal hos familjen Nådensjö. Alla undrade och gissade vem som var pappan. Ingen visste. Inte ens Svea.  Familjen Nådensjö krävde att Svea skulle ta det lugnare i sitt liv.

Hon tog det lugnt i ett år och tre dagar. Sedan dansade det en ny bäbis i Sveas mage. Axel Nådensjö.  Skandalen var ännu större. Den här gången visste Svea vem som var pappa. Men hon berättade det aldrig för någon. När Svea var 31 år blev hon kär för första gången. Kärleken hette Herbert Olsson, fiskare från Fårö. De gifte sig och fick fyra barn. Madeleine, Dan, Lena och Åsa.

Svea och Herbert levde lyckliga i alla Herberts dagar. Sen dog han. Men inte Svea.

Storstilad kärlek vid första ögonkastet

Den äldsta dottern Madeleine Olsson visste tidigt i livet vad hon ville. Hon ville träffa en man med mycket makt, pengar, skönhet och stil.
 Hon träffade Fredrik Ljung, optiker från Visby. 
Efter fyra månaders förlovning stod inte Madeleine ut längre. Hon flydde till fastlandet och den lilla orten Öreskoga för att försvinna i mängden. Fredrik Ljung, optiker från Visby följde efter. Han hittade Madeleine. De gifte sig en regnig dag i augusti för 13 år sedan. I Madeleines mage fanns ett litet frö. Ett frö som med stor säkerhet skulle bli till en vacker liten flicka som skulle få namnet Moa. Moa är ett fint namn. Men inte på en pojke. Fröet i magen blev ingen Moa.  Det blev Bert. Bert Ljung…